30 november 2011

Ontbijt

Of je wilt afvallen of niet; het ontbijt is een maaltijd die je best niet overslaat. Ik heb nooit problemen gehad met ontbijten, tenzij vóór een mondeling examen op de unief; dan kreeg ik amper mijn koffie binnen. Op zulke momenten was het wijs niet te eten. Zenuwen en voedsel gaan niet samen; je wilt niet misselijk worden of krampen krijgen.
Alle andere dagen probeer ik te starten met een goed ontbijt. Onder degenen die willen afvallen, lijkt het skippen van ontbijt de makkelijkste manier om minder kcal per dag binnen te krijgen. Maar schijn bedriegt. Het ontbijt zorgt ervoor dat de stofwisseling op gang komt, en dat je voorzien bent van voedingsstoffen om de dag goed door te komen. Als je meer energie hebt, ga je trouwens doorheen de dag ook meer kcal verbranden en voel je je mentaal beter. En de kans op overeten later op de dag, zal kleiner zijn.


Mijn top 3 ontbijtmaaltijden, met een ruwe schatting van het aantal kcal

3. Twee volkorenboterhammen met kipfilet / pindakaas en 1 stuk fruit (235 kcal / 385 kcal)

2. Twee volkorenboterhammen met 2 eitjes (gekookt, omelet, spiegelei,.. whatever!)  (300 kcal)

1. Een bakje magere yoghurt, stukjes fruit, All-bran Plus ontbijtgranen en een drupje honing (200kcal)


Dit is dus mijn favoriet!  Ik kies telkens ander fruit, zowel vers als diepvries. Denk bijvoorbeeld aan:  peer, bosbessen, aardbeien, rodevruchtenmix, gedroogde veenbessen,... Als het maar wat zoet is, dat verzacht de smaak van magere yoghurt. Als ik banaan gebruik, heb ik niet echt nood aan honing. Veel goede voedingsstoffen, met weinig kcal.


Afwisseling is echter ook belangrijk en leuk; en het draait niet puur om de kcal in het product. Pindakaas vind ik lekker, het bevat goede vetten en gaat goed samen met krachttraining. En wie spieren heeft, verbrandt meer kcal. Just saying ;)

Wat staat er 's ochtends bij jou op het menu?

Eerste fitnesservaring bij i-fitness



Maandagavond was het dan zover: ik ging voor de eerste keer naar een fitnesscentrum. Ik had er veel zin in; maar ook een beetje zenuwen. 

Eerst kreeg ik een rondleiding door alle gedeelten van het centrum. Mijn begeleider was heel vriendelijk en sociaal, dat is al fijn!
Vervolgens mocht ik even opwarmen; het steptoestel werd aangeraden omdat ik daarmee mijn benen en armen tegelijk zou warmmaken. Dat ging redelijk lekker, maar ik had meer moeite met mijn ritmegevoel dan met uithoudingsvermogen.
In het centrum is ook een circuit opgesteld van krachttoestellen; voor elke spiergroep was er wel een toestel. De bedoeling is om elk toestel 1 minuut te gebruiken, waarna je met zn allen doorschuift naar het volgende toestel. De weerstand kun je zelf heel gemakkelijk met knopjes aanpassen. Alles werd  zeer nauwkeurig uitgelegd. Het circuit is een ideale spiertraining voor beginners; na een tijdje mag je de 'echte' (meer ingewikkelde en zware) toestellen gebruiken.
Toen dat voltooid was, had ik nog een uur voordat mijn gekozen groepsles begon. Altijd al heb ik de loopband willen uitproberen, en ja hoor ik vind het zo leuk! Alle cardiotoestellen zijn zo geavanceerd. Je kan zowat alle mogelijke cijfers zien, verschillende programma's instellen en zelfs tv kijken. Ik heb wijselijk nog niet teveel op knopjes geduwd; dat is iets voor later.
20 minuten en 2,5 km later ging ik pauzeren. In de lounge kan je gratis koffie, water of thee nemen. Je kunt ook tegen een redelijk prijsje sportdrankjes en shakes kopen. 
Lekker uitgerust, maar vol energie kon ik beginnen aan de groepsles. Ik koos BodyAttack, de zwaarste cardio-groepsles in het aanbod. De groep bestond enkel uit vrouwen tussen 18 en 40 jaar. Ik was de newbie, maar kon desondanks alle moves goed volgen. Dankzij Turbofire en Insanity ben ik al bekend met de termen en de correcte uitvoering. Er worden 10 routines gedaan op 1 uur, met telkens een minuutje pauze. Interval-training dus. Het was zeker niet gemakkelijk, maar Insanity is moeilijker. De instructor is ook fijn; motiverend en betrokken bij de deelnemers. 

Enkele feitjes rond Body Attack..


Alles zat erop, behalve 'the talk'. Op de website staan geen prijzen, dus ik was zeer benieuwd. I-Fitness werkt enkel met all-in abonnementen. Je kan dus met je lidkaart alles doen: alle toestellen, alle groepslessen, powerplate, de infraroodcabine, de zonnebank, de douches, de lounge,.. zoveel je wil. Bij een 1-jaarabo bedraagt de maandelijkse kost 44 euro. Ik weet dat fitness in Nederland een pak goedkoper is. Geloof me: in België is dat redelijk goedkoop voor wat je terugkrijgt. Ik heb ook al bedragen gehoord rond de 60 euro. Ik heb het contract uitgepluisd en ik vind alles netjes geregeld. Dus ik heb een jaarabonnement genomen.  Ja, Dorien hangt eraan voor een jaar! Spannend!

P.S.: Ik ben overgestapt naar een nieuw reactiesysteem, nl. Disqus. De oude reacties zijn hierdoor niet meer zichtbaar, sorry daarvoor! Maar hopelijk bevalt dit systeem jullie beter :)

28 november 2011

Groene thee


Het is geen geheim dat groene thee gezond is. De antioxidanten zouden de kansen op kanker en hart- en vaatziektes verminderen. Dat het zou helpen bij gewichtsverlies is ook redelijk bekend. Enorm veel afslankproducten verwerken groene thee-extracten in hun drankjes, pilletjes, poeders,.. Het zou het metabolisme versnellen. De geclaimde voordelen van groene thee zijn niet volledig 'wetenschappelijk aangetoond', maar eigenlijk deert dat me niet altijd zoveel. Wetenschap wordt te pas en te onpas gebruikt in de beauty- en gezondheidsindustrie, en als ik één ding geleerd heb in mijn opleiding, is het wel dat onderzoekers eeuwig  bevestigen, weerleggen, herzien. Soms moet je gewoon zelf iets ondervinden.

Groene thee zou vooral baten bij mensen die reeds bewegen om kcal te verbranden. Maar thee is ook gewoon een van de beste opties van warme drankjes. Als je overweegt om groene thee te drinken voor je gezondheid, zou ik opteren voor de krachtige varianten. Ikzelf gebruik Special Gunpowder van de Chinees.


Het ziet er niet bepaald smakelijk uit, maar dat boeit niet. Het zijn namelijk hele, gedroogde, opgerolde blaadjes. Het voordeel hiervan is dat de werkzame stoffen maximaal behouden werden in het productieproces.

Nog enkele tips bij het drinken van groene thee:
  • Leer het drinken zonder zoetstof als je voor maximaal effect wil gaan. Misschien leer je de pure smaak ervan wel waarderen. Het is niet vies, maar ik begrijp dat het ook niet overheerlijk is ten opzichte van wat we gewoon zijn te drinken.
  • Wil je toch een lekkerder smaakje of wat afwisseling: mix de groene thee simpelweg met je favo theesmaak.
  • Giet geen kokend water bij de thee, maar probeer rond de 70-80 graden te schenken. Kokend water vernietigt namelijk de heilzame stofjes en zorgt voor een bittere smaak.  Laat het vervolgens circa 3 minuten trekken. Je hoeft er nu ook niet met thermometer en timer bij te staan.
  • Maak ijsthee. Laat een kom met groene thee trekken en afkoelen, voeg schijfjes gewassen citroen en appelsien (en eventueel verse muntblaadjes) toe naar eigen smaak. Zet in de koelkast tot het heerlijk koud is. Ook ideaal om je groene thee onderweg mee te kunnen nemen.
  • Als je losse thee hebt, zijn wegwerp theezakjes een aanrader. Ik heb het idee dat die stalen thee-eitjes een wrange smaak veroorzaken. Lege theezakjes ga je wellicht vinden in een koffie-/ theespeciaalzaak of online.

En.. is groene thee ook jouw cup of tea?


27 november 2011

De Heilige Drievuldigheid

Ik moet het toegeven.. De laatste dagen heb ik het wat laten afweten. Minder gesport, meer gesnoept. Boehoe. Maar deze dip heeft mijn visie wel opnieuw bevestigd, that's for sure.

Ik ben van mening dat een gezonde lifestyle bestaat uit 3 componenten: beweging, gezond eten, en een positieve mindset. Als 1 van die componenten al moeilijk is om continu te volbrengen, hoe onmogelijk is het dan voor ons om ze alledrie toe te passen?
En net daar ligt toch de sleutel tot succesvolle verandering! Enkele dagen terug heb ik amper gesport uit 'tijdsgebrek', maar tegelijk ging ik meer snoepen en voelde ik me lichtjes down. De heilige Drievuldigheid van de gezonde lifestyle is blijkbaar één geheel; alle componenten horen bij elkaar en kunnen zelfs moeilijk zonder elkaar.


Oké, dit geldt misschien niet voor iedereen, maar ik ben er zeker van dat het bij velen van toepassing is. Grote kans dat het volgende herkenbaar is:
  • Ik begin te sporten. Mijn lichaam heeft vervolgens automatisch minder zin in vet en suiker, en ikzelf wil dan ook de geboekte successen niet tenietdoen door een candybar of een frietje.
  • Omdat ik minder rotzooi eet, heb ik meer energie. Energie om te sporten! En het sporten voelt dan ook veel fijner aan. Geen verstoorde maag, geen suikerdip, geen misselijkheid.
  • Door het sporten en goed eten vol te houden, voel ik dat ik fysiek verbeter, en ik ben trots op mezelf. Alles in het plaatje klopt en dat voelt gewoon goed. Omdat ik trots ben, heb ik veel meer vertrouwen in mezelf en motivatie om het vol te houden.
Een positieve spiraal dus. Afgelopen dagen was die echter een beetje negatief. Gelukkig heeft die ervaring me wel herinnerd aan dit mechanisme. Terug positief beginnen was daarom ook niet zo moeilijk; begin bij het ene.. en de rest volgt quasi-automatisch, zolang je hierin gelooft.
Mijn boodschap van de dag is daarom ook:
Hoe moeilijk het nu ook gaat, vertrouw erop dat het op termijn gemakkelijker én leuker wordt.. Blijf in die positieve spiraal! Of spring er lekker opnieuw in!


Liefs,
Dorien

25 november 2011

Easy & Healthy: mijn 10 trucs

Vandaag een blogpost over gezondere voeding. Ik wil graag mijn trucs om gezonder te eten met jullie delen. Ze zijn ook relatief gemakkelijk, in de zin van: je hoeft er niet veel voor te missen, of je hoeft niet meteen al je gewoontes + de inhoud van de koelkast overboord te gooien. Ik woon samen met mijn vriend en houd ook rekening met zijn wensen. Maar stiekem heb ik een aantal dingen veranderd, en ik heb hem nog niet horen klagen.

1. Van wit naar bruin. Uiteraard met brood, maar ook met pasta en rijst kan je kiezen voor de variant met meer voedingswaarde. Deze geeft trouwens langer een verzadigd gevoel.

2. Van (half)vol naar mager. Ik proef het verschil niet eens bij melk en yoghurt, maar zelfs als dat het geval is: je went er snel aan.

3. Olijfolie in plaats van boter. Ik ben begonnen met bakken in olijfolie op aanraden van mijn dokter. Door deze kleine aanpassing zijn mijn bloedwaardes helemaal in orde geraakt! Easy!

 4. Minder aardappelen of pasta, meer groenten. Als ik bijv. aardappelpuree maak, vervang ik  2 aardappels door 4 bloemkoolroosjes. Mijn vriend ziet en proeft het niet eens, hihi. In de wok is het ook heel simpel om meer groenten te gebruiken.

5. Een stuk fruit in plaats van een glaasje fruitsap. Een glas is zo binnengewerkt, terwijl je meer genot hebt van een hele (sinaas)appel. Daarboven krijg je zo ook meer voedingsvezels binnen.

6. Kaneel in plaats van suiker. Zeker nu de winter eraan komt is kaneel overheerlijk. Al eens geprobeerd in de koffie of thee?

7. Vervang vette sauzen door ketchup. Niet dat ketchup gezond is, maar het is in ieder geval een pak beter dan andere sauzen. Mayo bevat pakweg 600 kcal per 100gr, ketchup 'slechts' 100 kcal.

8. Spice it up. Maaltijden horen smaakvol te zijn. Zout is hiervoor topfavoriet in Westerse culturen; het zit bijna overal in bereide gerechten en in hoeveel huishoudens staat zout wel niet standaard op tafel? Ik heb ervoor gekozen om zout (of andere tasty ingrediënten) regelmatig te vervangen door iets pikanter. Bijvoorbeeld: wat peper bij de patatjes; tabasco of pepers in de tomatensaus in plaats van kaas.  Teveel is natuurlijk ook niet goed, maar hier en daar wat afwisselen kan doorgaans geen kwaad.

9.Neem standaard een flesje water mee. Zelfs als je jezelf niets verplicht, ga je bijna automatisch meer water drinken. Het is ook lekker goedkoop.

10. Bekijk de voedingsinformatie op verpakkingen. Ik kies vaak voor het merk met de minste kcal, maar nu ook steeds meer naar de koolhydraten, vetten, vezels, eiwitten,..  Verbazingwekkend hoeveel verschil er kan zijn bij 1 product tussen 2 merken. Je kunt natuurlijk zelf beslissen hoe ver je je wil verdiepen in voedingswaarden.



Deze tien dingen heb ik op korte tijd geïntegreerd in mijn routines. Het was zo simpel, dat ik nu niet snap dat ik het niet eerder deed. Ik merkte al heel gauw dat ik minder last heb van buikpijn en vermoeidheid, en mijn buikje zwelt niet meer zo op naar de avond toe. Heel fijn!

Hopelijk hebben jullie ook iets aan mijn 10 tips!

23 november 2011

Motiverende muziek

Muziek doet wat met een mens. In welke stemming ik ook ben; er zijn altijd wel nummers die me bijstaan. Soms gaat het om de tekst, soms om de melodie. Als ik in de file sta te stressen om 07u00, is Riverside (Motherf*cker) mijn ultieme oppepper (en ook die van file-lotgenoten eens ze mijn moves achter het stuur opmerken). Bij spannende en belangrijke gebeurtenissen gooi ik Miley's 'The Climb' op. Ze is dan wel omstreden, maar ze zorgt er toch telkens voor dat ik met opgeheven hoofd mijn zenuwen van me afgooi. En ja, zo kan ik doorgaan met voorbeelden geven.

Muziek kan ook bij het sporten die extra boost geven.

 
Voel je jezelf nu spontaan een kick-ass bokskampioen, or is it just me?

Nee, 'Eye of the Tiger' zal me meer lachspieren opleveren dan iets anders. Aanschouw een greep uit mijn persoonlijke favorieten!
  • Opwarmertjes:
    • Rihanna & Nicki Minaj: Fly
    • Nicki Minaj: Moment 4 Life
    • Nelly Furtado: Forca
  • Up tempo 

    • Britney Spears: Up 'n Down ; 
    • Britney Spears: Gasoline
    • Britney Spears: Me Against the Music
    • Beyonce: Run the World
    • Beyonce: Get Me Bodied
    • Don Rimini: Let me backup (Crookers remix)
    • Limp Bizkit: Rollin'
    • Missy Elliot: We Run This
  • Wanneer het moeilijker wordt
    • Eminem: Till I Collapse
    • Linkin Park: Breaking the Habit
    • Linkin Park: One Step Closer
    • Manu Le Malin


Wat zijn jullie favoriete tracks?

Nieuwe lifestyle & je omgeving

Een gesprek over een gezondere, fittere levenswijze met een collega gisteren heeft me aan het denken gezet. Sinds het moment dat ik met deze veranderingen begonnen ben, heb ik verschillende reacties gekregen. De kans dat je omgeving uit quasi nul misters en misses Fit bestaat, is groot als je zelf jarenlang hebt stilgezeten. De socioloog in mij werd weer wakker geschud. Wat is eigenlijk jouw invloed op anderen, en vice versa?


Natuurlijk kun je kiezen of, en wie je op de hoogte brengt van je nieuwe bezigheid. Je kan alles verzwijgen zodat je geen kritiek krijgt of belachelijk gemaakt wordt, of zodat niet iedereen je ziet falen als het moeilijk gaat. Maar ik ben een kletskous en open boek. Dus ik viel maar meteen met de deur in huis: "Ik ga minderen met roken, meer op mijn voeding letten én sporten!

Mijn vriend vond het een goed plan; hij wilde al langer dat ik een hobby vond voor mezelf (en dat ik minder zou zeuren om mijn flaws). Het is heel fijn als je partner je wil steunen. Buiten die ene keer: "Goh schat, ik wil van dat kleine buikje af.."  "Dan moet je daar iets aan doen, hé".  Vrouwmens dat ik ben, voelde ik me beledigd. Hoezo, vond hij me dan niet perfect zoals ik was? Natuurlijk bedoelde hij het niet zo. Het bleek meer in de zin van: "Jij kunt ALLES krijgen wat je wenst als je ervoor werkt". Hij wilde me motiveren om altijd uit te blinken, op een gezonde en positieve manier weliswaar.

Dan zijn er nog de vrienden en collega's. Enkelen vinden het hilarisch als ze mij al sportend inbeelden in complete fitness-tenue voor de computer. Begrijpelijk! Enkele anderen vonden het lichtelijk idioot. Waarom zou ik dat allemaal doen als ik al een mooi figuurtje heb?  Eentje zei zelfs: "Pas maar op, straks hou je helemaal geen tieten meer over".  Ik vermoedde dat zij mij bestempelden als een onzekere neuroot. Iemand zei het me ook doodleuk: "Jij hebt volgens mij een verstoord beeld van jezelf als je denkt daaraan te moeten beginnen". Als je slank en gezond bent, ben je blijkbaar gek als je dat tweede chocolaatje weigert. Of  anorexia aan het ontwikkelen.
Aanvankelijk was het een beetje demotiverend, maar al gauw ben ik gaan beseffen dat het meer ging om hun eigen onzekerheid. Als ik al voel dat ik iets aan mezelf wil veranderen, hoe hard zouden zij dan wel niet aan zichzelf moeten werken? Bewust of niet gebruikt iedereen een ander als middel tot introspectie. En dat kan zowel positief als negatief zijn. Zo is er eentje gestopt met fitnessen omdat de andere meiden daar zo fit en slank zijn. Dat is toch zo enorm jammer.  Maar gisteren! Gisteren vertelde een collega dat hij ook gezonder gaat leven. Minder fastfood en dagelijks wat sportoefeningen. Misschien wilde hij zelfs gaan joggen. Op die 4 jaar dat ik daar werk, was dat de eerste keer dat hij zoiets zei. Het is geen toeval; hij had mijn enthousiasme en progressie opgemerkt. Hoe fijn is dat!

Op die enkele maanden heeft mijn omgeving me zien veranderen. Blijkbaar ben ik niet neurotisch geworden; maar ik heb meer energie en sta positiever -ja, zelfs relaxter- in het leven. De spot-fase is voorbij, en werd vervangen door interesse en respect. En nu anderen dat nieuwe aspect van mezelf erkennen, erken ik dat ook bij mezelf. Het feit dat ik het verinwendigd heb, maakt het voor mij des te gemakkelijker om die nieuwe lifestyle na te blijven leven. Het is nu meer 'van nature', zeg maar.


Is jouw kring op de hoogte, en zo ja: hoe wordt hierop gereageerd?

22 november 2011

Insanity Fit Test

Hi there!

Ik bedacht me plots dat ik ongeveer 2 weken bezig ben met het Insanity programma. Hoewel ik de schema's niet volledig volg, vind ik de fit test wel een belangrijk onderdeel. Door middel van een 8-tal oefeningen kan je je vooruitgang opvolgen. Het is de bedoeling om per oefening een minuut lang alles te geven en te tellen hoeveel 'reps' je kan doen. Geloof me, deze test is op zichzelf al een workout! Ik heb daarna nog verder gesport omdat ik helemaal enthousiast werd om de resultaten. Geweldige motivatie.
Zie hier mijn eerste update, waar ik trots op ben!


Enkele kanttekeningen:
  • Ik heb minder power jacks gedaan tijdens de tweede test. Ik denk dat dit te verklaren valt door de manier waarop ik ze heb uitgevoerd. Je kunt nl. kiezen voor meer reps en een slechtere pose (wat je eigenlijk niet mag) of het correcter uitvoeren. Ik vermoed dat ik de eerste keer minder diep door de knieën ging dan de tweede keer. Het is bij zulke tests dus belangrijk om elke oefening zo goed mogelijk uit te voeren en voor jezelf eerlijk te zijn. Niet enkel de reps, ook de vorm telt mee bij het beoordelen van vooruitgang in fitheid.
  • Dat ik meer dan dubbel zoveel push-up jacks heb kunnen doen, is omdat één: mijn uithouding is verbeterd. Ik herstelde sneller  tussen de oefeningen door dan vorige keer. Vorige keer was ik nog kapot van de suicide jumps. En twee, mijn armspieren waren zo goed als onbestaand voordat ik met Insanity begon. Ik zit nu nog op het steile deel van de muscle building-curve, zeg maar. En misschien heb ik verkeerd geteld. Dat merk ik dan volgende keer wel.
  • Hier en daar kan ik wel wat verkeerd geteld hebben. Probeer maar goed te tellen als je bijna omvalt van vermoeidheid ;).  Maar goed, algemeen zie ik duidelijk vooruitgang, of ik er nu 2 reps naast zit of niet.


Ter conclusie: ik geloof oprecht dat ik al enorme vooruitgang heb gemaakt met Insanity. De tweede fittest heb ik trouwens gedaan in een kamer van 23 graden; ik dacht dat dit de resultaten negatief zou beïnvloeden. Ook heb ik het gevoel dat ik de oefeningen nu met een betere lichaamshouding uitvoer. 

Is dit niet veel leuker dan wekelijks op de weegschaal staan?

21 november 2011

Suikerverslaafd


Als kind was ik de moeilijkste eter ooit. Alles was vies. Brood, vlees,vis, eieren, alles dat warm is, alles dat bereid is. Zelfs MacDonalds kon me niet bekoren (oh, how life can change..). Maar fruit en rauwe groenten speelde ik met plezier binnen. En snoep, liefst in zoveel mogelijke kleuren en zoveel mogelijk suiker per kubieke cm. Ik gaf er niks om; ik was graatmager en mensen vonden het wel schattig, zo'n klein braaf meisje dat helemaal blij werd van snoepjes. Gelukkig begreep ik wel dat ik geen snoep van vreemden mag aannemen.
I'm evil

Maar overmatige suikerinname past uiteraard niet in een gezond voedingspatroon en ik besloot er na vele jaren iets aan te doen. Van wit brood naar volkoren: geen probleem. Fastfood en frisdrank bannen: no biggie. Meer groenten: met plezier! Minder snoepen: .... euh... wat?

Ik ben cold turkey gegaan voor zo'n 3 weken. Ook geen kunstmatige zoetstoffen voor mij; ik wilde meteen écht afkicken en mijn lichaam een nieuwe levenswijze aanleren. De eerste week ging het me best goed af. Ik had niks in huis en miste niet zoveel. Toen werd het moeilijker. De chef-kok op mijn werk ging in detail uitleggen hoe je chocoladetaart maakt. Ik heb hem het zwijgen opgelegd omdat ik serieuze kwijl-neigingen begon te ontwikkelen. Goed, de volgende dag was ik het een beetje vergeten. Daarna liep het nog een tijdje behoorlijk goed. TOT die ene dag. Ik kreeg spontaan een enorme craving, zo erg dat het bijna pijn deed. Ik werd helemaal rusteloos en stond op het punt om naar de nachtwinkel te hollen voor Dragibus. Ik heb me sterk gehouden.

Een tijd later ging ik verder mijmeren en besloot dat het beter was om af en toe mezelf iets te gunnen. Ik bedoel: een leven lang niet snoepen, dat kan toch niemand? Om vreetbuien te vermijden, mocht ik dus af en toe een paar snoepjes. Al gauw werden het er meer. Als die suiker mijn hersenen bereikt, gaat mijn lichaam automatisch verlangen naar meer, MEER! Mijn verslaving is psychisch zo sterk, dat ik het fysiek echt voel.
Het werd tijd om het onder ogen te komen.
"Hoi, mijn naam is Dorien en ik ben verslaafd aan suiker."
Op dit moment ben ik behoorlijk radeloos. Ga ik eeuwig cold turkey, accepteer ik mijn affaire, of bestaat die magische manier om normaal om te kunnen gaan met zoetigheid dan toch?

Tijd voor een google! Sonja Kimpen verscheen meteen in beeld met een afkickplan voor jawel, suiker! Ze heeft er zelfs een boek over geschreven. Ik ben wel zo iemand die zich met plezier laat beïnvloeden door een overtuigend boek. Ach, het is allemaal commerce, maar wie weet is dit toch mijn redding? Ik hou wel van stappenplannen en lijstjes; het geeft me meer discipline en plezier. Misschien werk ik zelfs met stickertjes op een kalender, want tja.. ik ben een groot klein kind met mijn snoepverslaving.Waarschijnlijk bestaat er in deze tijden zelfs een stickertjes-app.

Tot volgende keer!
PS: Al schrijvende, kreeg ik een telefoontje van I-Fitness. Maandagavond mag ik gratis de groepslessen en toestellen komen testen, en krijg ik een rondleiding van ene Dennis. Ik kijk er naar uit!

Naar de fitness?

Hoi iedereen,

De laatste dagen ben ik zwaar aan het twijfelen of ik al dan niet voor een fitnessabbo ga. Ik heb alvast een gratis dagpas aangevraagd bij Healthcity en I-fitness, en kan niet wachten om er gebruik van te maken. Je kunt ze online aanvragen. Als het fitnesscenter in je buurt geen gratis dagpas aanbiedt, zou ik gewoon vragen of je niet 1 dag gratis mag proberen of tegen een kleine vergoeding. Toch logisch dat je niet meteen voor een insane duur jaarabbo gaat, right?

Ik ben een enorme fan van de at home workouts, maar vroeg me af: what comes next?
Ook wil ik terug kunnen gaan lopen, maar de koude buiten houdt me tegen. Het lopen warmt uiteraard op, maar die gure wind in mijn gezicht en oren droogt mijn huid enorm uit én ik krijg er enorme hoofdpijn van. Been there, done that.  Daarboven vind ik het te eng om in het donker te lopen op mijn eentje..
De fitness heeft ook andere extra's die ik graag zou willen gebruiken. Denk aan professionele metingen en schema's; sauna/infraroodcabines, zonnebank, groepslessen. Me likey!

Wat ik enorm jammer vind, is dat de centra geen prijzen willen geven op de website. Ik houd mijn hart al vast voor het moment dat ze ter plaatse het prijskaartje tonen. Daarnaast bedenk ik me dat ik wel eens in een levensveranderende fase zou kunnen zitten. Ik ben nl. afgestudeerd en op zoek naar een andere fulltime baan. Nu verdien ik nog centjes met meer uren in mijn studentenwerk. In mijn 'sector' is echter niet veel werk, en het is goed mogelijk dat ik elke dag 3u gewoon onderweg ga zijn (if not more). Ja, ik heb veel over voor mijn droomjob.  Maar zou ik dan nog tijd hebben voor fitness? En vriendlief en ik willen dan een huisje kopen; ga ik dan wel genoeg geld overhouden elke maand?

Dilemma, dilemma! Ik post in ieder geval mijn bevindingen als ik de dagpasjes heb gebruikt. Ik ben enorm nieuwsgierig! Hier alvast de reclamefilmpjes van de 2 centra!

  • I-Fitness


  • Healthcity

16 november 2011

Mijn at-home workouts

Ik hoop dat het volgende bericht niet op reclame gaat lijken. Ik ben namelijk enorm enthousiast over de Beachbody workouts. Beachbody is een 'merk', een reeks van at home fitness programma's. Deze programma's hebben mij echt aan het sporten gezet. Niks is zo handig als thuis sporten (geen tijdverlies, niemand ziet je zweten of je horrible outfit, je kiest zelf het ideale moment, goedkoper).Laat je niet afschrikken door de reclames van Beachbody, ze hebben een hoog TellSell gehalte en dat schrikt af, I know. Misschien is het gewoon American style van reclame maken?

Ik hou niet van strikte workoutschema's + dieetschema's. Er komt altijd iets tussen, en dan voel ik me als een fail en dat soort dingen. Ik gebruik de bijgeleverde handleidingen liever als richtlijn. Ook combineer ik verschillende programma's zodat het niet gaat vervelen. Natuurlijk is een gezond verstand wel nodig. Ik probeer zwaar met minder zwaar af te wisselen, cardio met spieroefeningen, en alle spiergroepen aan bod te laten komen.

Deze programma's gebruik ik op het moment:

- Turbofire met Chalene(topvrouw!)
- Insanity met Shaun T (topkerel!)
- Brazil Butt Lift met een man die na een tijd mij doet denken aan Borat.

Turbofire
Deze workouts zijn gebaseerd op HIIT's: High Intensity Interval Training. Het principe hierbij is dat je een aantal keer per les 1min lang er KEIHARD voor gaat. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in overdrive gaat en extra kcal verbrandt, ook na het sporten (= afterburn effect). Het gaat om een mix van lessen gaande van 15min tot een uur cardio. Daarnaast zijn er nog oefeningen voor verschillende spieroefeningen en een stretchles. Chalene is een leuke, mooie vrouw die je op een positieve manier motiveert. Ook de muziek is heel erg prettig.



Insanity
In plaats van high intensity spreken we hier van max intensity en interval. Hoewel Turbofire al behoorlijk pittig is voor de beginner, is Insanity nog een stuk zwaarder. Hier wordt het principe van 'lange tijd matige intensiteit afgewisseld met korte periodes van hoge intensiteit' juist omgekeerd. Gegarandeerd dat je een aantal keer op de grond gaat kruipen van vermoeidheid. Ik ben begonnen met Insanity toen Turbofire geen enorme uitdaging meer was (dit neemt niet weg dat het nog steeds een goede workout is!). Shaun T en de anderen in het filmpje zijn erg atletisch, maar durven zich ook van hun menselijke kant te laten zien en moeten geregeld even op adem komen. Desalniettemin vormen zij ook een grote motivatie. Alsof ik ook bij die mensen met hun prachtig lichaam en conditie hoor.


Brazil Butt Lift
Zoals de naam al zegt, is dit programma gemaakt voor wie een mooier figuurtje wil, met nadruk op de 'bumbum'. De routines hebben veel inspiratie uit de Braziliaanse dans. Een workout waarbij je de volgende dag spieren gaat voelen waarvan je niet wist dat je ze had. Jammer genoeg vind ik het fun-gehalte iets minder. De vrouwen in het filmpje zijn té perfect en het is gewoon eng hoe ze eeuwig blijven lachen (check het blondje op de foto, die grijns verdwijnt nooit!). Ook de instructor vind ik een beetje vervelend. Vooral bij de spieroefeningen is hij een beetje langdradig. Wat betreft effectiviteit is het echter een geweldige workout (vooral de Tummy Tuck; buikspiertraining), en daarom doe ik het nog af en toe ter afwisseling.


Bij deze een korte inleiding op de programma's die ik thuis volg. Wellicht zul je nog meer horen hierover. Het internet staat vol (gesponsorde) beachbody coaches die reclame maken. Wil je eerlijke recensies, zou ik vooral zoeken op algemene fora. Of stel gewoon een vraag aan mij ;-)

14 november 2011

Tips voor de nog niet begonnen beginner

Nog niet zo heel lang geleden was ik een beginner. Ik heb jarenlang niet consistent gesport. Als kind was mijn enige passie turnen (tumbling en trampoline), maar door een zware knieblessure heb ik het moeten opgeven. Ik dacht dat niks die passie zou kunnen vervangen. Dus heb ik jaren niks gedaan, hooguit 13 lessen van Start to Run,  uit een soort plichtsgevoel.  Nu ben ik een tijdje op dreef, en ik merk dat het elke dag nog leuker wordt. Om opgeven of verveling te vermijden (dit werkt nl. enkel extra demotiverend voor de volgende keer), kun je je het best meteen goed voorbereiden. Hieronder enkele tips!

1. Evalueer jezelf objectief. 
- Waarom wil ik in de eerste plaats fitter en gezonder worden? Gaat het om gewichtsverlies, een betere conditie, meer spieren, een langer leven, mentale gezondheid,..? Trouwens, denk hier even aan: stel dat je maar voor één van deze dingen gaat; het overige krijg je cadeau.
- Hoe sta ik er nu voor? Ben ik al behoorlijk actief in mijn leven, kamp ik met onder/overgewicht, rook ik,.. Met andere woorden: wees eerlijk in het niveau waarop je denkt te kunnen beginnen.
- Wat zijn je voorkeuren? Sporten in teamverband of liever alleen? Jezelf compleet afmatten of wat gemoedelijker?
- Wat zijn de mogelijkheden? Denk hierbij aan je budget, voorzieningen in de buurt, beschikbare tijd, en dergelijke meer. Vergeet echter niet dat dit relatief is en dat soms wat creativiteit nodig is om bijv. meer tijd te maken of minder te hoeven spenderen. Er is meer mogelijk dan je denkt!

2. Bekijk de beschikbare opties en maak een beginners-plan. 
Struin het internet rond, ga proeflessen nemen, lees ervaringen van anderen,..  Blogs, fora, filmpjes,... Allemaal plaatsen om insiderinfo te winnen. Je zult automatisch beginnen aanvoelen wat je het meest interesseert. Noteer je specifieke plannen. Dit is voor iedereen anders, maar zoek een evenwicht tussen realistisch en uitdagend: hiertussen zit de sleutel tot langdurig succes en voldoening.

3. Neem de mentale start 
 Ik heb van mezelf eerlijke en duidelijke foto's in bikini gemaakt. Zet het desnoods in een verborgen mapje op je computer en schrijf er de datum en een grote 'VOOR' bij.  Je kan ook een fit-test doen en je eerste resultaten noteren (hoe ver kan ik lopen op 10min, hoeveel push ups kan ik achter elkaar,..) Dit is je startpunt, vanaf nu kan het enkel beter gaan. Neem afscheid van je oude ik op een respectvolle manier. Het maakt niet uit hoe je nu bent; je bent gemotiveerd, ready for a big change, en dat is iets om trots op te zijn. Dat alleen al onderscheidt jou van de grote massa. Word enthousiast om over een maand nieuwe foto's te kunnen maken of de volgende fit-test te mogen doen.

4. Go for it!

13 november 2011

Intro: what's up with this?

Ik zou kunnen beginnen met me voorstellen, maar wie kan dat nu al een barst schelen? Right.
Meteen over naar waar deze blog om draait! Het begon met het idee om alles rond mijn fitness- en gezondheidsavonturen bij te houden in een mapje, puur voor mezelf. Toen kwam ik op het geniale plan om meteen een blog te starten; hoe origineel is dat! *ahum* Ik ben in deze lifestyle gerold dankzij internet, en dit initiatief sluit de cirkel. Het voelt gewoon juist.

Wat je hier kan verwachten zijn updates over mijn at home fitnessroutines, voedingsideetjes, gezondheidstips en hier en daar wat leuke plaatjes. Dit alles het liefst verpakt met een knalroze strik. Het is niet omdat ik serieus aan een fitte lifestyle toegewijd ben, dat het geen gezellige bende kan worden. Integendeel! Dit is werkelijk het leukste, meest spannende hoofdstuk waar ik mee begonnen ben in mijn vrije tijd.


I'm ready for it!