17 februari 2012

Suikerafkick: week 2

De tweede week van de suikerafkick is weeral voorbij. Het is wederom goed gegaan. Ik heb eigenlijk geen afkickverschijnselen meer gehad. Het is alsof mijn nieuwe eetpatroon aan het stabiliseren is.
Ik ben echter wel twee keer in de fout gegaan. Nouja... De eerste keer had een collega speciaal voor mij een klein gerechtje gemaakt (gepaneerde scampi met een stukje brood, tartaarsaus en wat groentjes). De tartaarsaus was op basis van mayo, waarin suiker zat. Dit was echter minimaal, en ik vond het zo enorm lief dat ik er niks van heb gezegd. Mijn tweede fout was kalkoenfilet. Ik had het nochtans gekocht met de idee dat het mocht. Na vier boterhammen wilde ik toch nog eens de ingrediënten checken. Jawel hoor! Suiker! Freaking suiker in kalkoen! 

De afgelopen week heeft de batterij van mijn auto het begeven (dit keer definitief). Het ding was ook al 16 jaar oud, een prestatie op zich! Probleem was wel dat ik ook nog weinig tijd had door de schilderwerken en mijn job, waardoor ik niet meer in de biowinkel ben geraakt. Op sommige momenten had ik een beetje honger omdat ik niks degelijks meer in huis had. Maar goed, dat zijn probleempjes die je kunt voorhebben als je nog maar pas gestart bent. Op lange termijn zal ik mijn voorraad healthy foods beter aangevuld hebben.

Deze week ben ik ook gaan beseffen dat mijn wilskracht echt wel sterker is dan mijn gemakzucht. Soms is het moeilijk, maar weten dat je het kunt, voelt enorm goed aan. Ook op psychisch vlak ben ik nu weer wat sterker geworden.

De laatste dagen gaan wel een beetje moeilijker zijn. Morgen is het feest omdat mijn broertje jarig is. Dat betekent dat ik niet zelf kan kiezen wat ik eet, en dat ik de taart moet weerstaan. Voor mij persoonlijk geen probleem, maar die sociale druk... Net zoals de scampi-verrassing, is het moeilijker iets te weigeren. Mensen maken immers anderen graag blij met zoetigheden. Niks mis mee, hoor. Ik vrees enkel de reactie van mijn familie. Zij zijn nogal geneigd om doemscenario's in te beelden ('Straks krijg je anorexia!'). Ach, zorgen voor morgen. En zo is het, want het rijmt  :)

8 februari 2012

Suikerafkick: week 1

Wauwie, ik zit al aan dag 8 van mijn suikervrije periode! De tijd vliegt enorm snel vooruit (and I don't mind).
Dringend tijd voor een update. Goh, waar te beginnen? Het heeft mijn dagdagelijks leven onmiddelijk veranderd op verschillende vlakken, zowel leuke als minder leuke. 

Het belangrijkste is de vaststelling dat het mentaal minder moeilijk is dan verwacht. Ik moet wel toegeven dat ik sinds gisteren de suiker zwaar begin te missen met momenten. Ik hou van veel soorten zoetigheden, maar ik mis eigenlijk enkel 1) chocola, en 2) sauzen/dressing/.. (smaakmakers). Zolang ik geen lekkernijen in bereik zie, mis ik het niet. Jammer genoeg valt het niet te mijden. Ik werk in een brasseriekeuken en moet vaak heerlijke desserts maken. Normaal steel ik dan wel eens een stukje chocola of een koekje. Ook mijn vriend laat zijn chocoladerepen in huis slingeren.. En een collega ging morgen een zak snoep meebrengen om me te pesten. Fijn. Wat betreft de smaakmakers.. Ik kan geen frietjes meer eten want dat is maar droog zonder ketchup. Slaatjes zijn konijnenvoer zonder dressing.. Ik moet maar weer in de biowinkel zoeken naar toegelaten alternatieven. Vaststelling nummer twee is dat fruit veel zoeter smaakt. Ik geniet er echt van, en soms is het zelfs een beetje te zoet naar mijn zin. Wie had dat ooit gedacht?

Ook op persoonlijk vlak zijn de effecten van de afkick zowel positief als minder positief. Ik merk dat mensen om me heen mij gek verklaren omdat ik zelfs niet iets eet met 1% suiker. Ze hebben een punt en bedoelen het goed, maar ze helpen me er niet bij. Dit extreme 'dieet' is maar tijdelijk, om vervolgens nieuwe gematigde maar gezonde gewoonten aan te leren. Dat moet ik ook mezelf de hele tijd zeggen. Gelukkig merk ik nu al dat ik ENORM veel energie heb. Ik betrap me er vaak op dat ik van plaats naar plaats huppel. Ja, huppel! Ik voel me ook zoveel vrolijker dat ik sta te shaken tijdens het huishouden. Of misschien ben ik inderdaad gewoon gek geworden. Ik ben namelijk ook wel een beetje 'nerveus': hyperactief en -alert. Meh, ik hou daar wel van! Ik voel me weer een beetje kind.

Die tonnen energie heb ik geïnvesteerd in mooie witte muren in de keuken en het toilet. In mijn eentje heb ik spontaan een emmer verf gekocht en ben ik beginnen schilderen. Het stond al lang in de planning met mijn vriend, maar ik was het wachten zat en ben gewoon alleen begonnen. En het resultaat mag er wezen. Het is het gevolg van de extra energie, maar tegelijk heb ik een welkome afleiding. De komende weken kan ik nog de woonkamer, het halletje en de gang schilderen. De eerste keer dat ik blij ben dat er nog veel werk op me wacht...

De volgende dagen beloven spannend te worden, aangezien ik nu merk dat ik nog niet het diepste punt heb bereikt. Hopelijk bereik ik dat punt snel, zodat ik er ook snel uit kan kruipen. Wens me maar geluk voor komende week :)


6 februari 2012

Smoothies!

Bijna een volle week ben ik bezig met de suikerafkick (natuurlijk volgt hierover nog verslag). Daardoor ben ik weer wat meer aan het experimenteren met gezonde alternatieven als ik zin heb in iets lekkers tussendoor.
Vooral qua drinken vind ik het moeilijker. Altijd koffie met melk, water (met citroensap) en thee gaat toch vervelen. Soms wil ik iets zoet en verfrissend. Helloooo smoothies! Smoothies zijn drankjes gemaakt van fruit en/of groenten en een vloeistof zoals yoghurt, ijsblokjes, (soja)melk of fruitsap.



Ik vind smoothies enorm lekker en zelfs leuk om te maken. Ik ben dan nu ook volop bezig met nieuwe combo's te ontdekken. Als je het goed doet, is het trouwens ook enorm gezond en goedkoop.

Ik deel graag enkele tips:

- Gebruik bevroren fruit. Ik koop vers fruit om zo op te peuzelen, maar ik heb nog meer zakken fruit in mijn vriezer. Dit heeft verschillende voordelen: het is bijna altijd goedkoper, je kunt zoveel soorten tegelijk kopen zonder dat je iets moet weggooien, geen last van fruitvliegen in je woning én het is al meteen lekker verfrissend. Pfoeh, veel voordelen! Ik heb zelfs gehoord dat het gezonder is dan het meeste verse fruit omdat het perfect gerijpt wordt en meteen ingevroren waardoor de voedingsstoffen maximaal zijn. Dit laatste is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van het ingevroren fruit versus de kwaliteit van het vers fruit in de winkel.

- Let bij ingevroren fruit erop dat er geen extra suiker is aan toegevoegd.

- Als je een blender hebt, doe de vloeistof er dan eerst in. Gebruik je een staafmixer, doe dit dan als laatste. Zo gaat het blenden gemakkelijker.

- Hoe gezond fruit ook is, eet het met mate. Als je twee á drie porties fruit binnenspeelt met je smoothie, kun je beter niet teveel los fruit eten. Want ook hierin zitten (goede) suikers, maar teveel is teveel.

- Druk weekschema? Maak op een dag verschillende smoothies in vriesbestendige bekers, en vries ze zo in. Als je elke dag eentje laat ontdooien, heb je ook elke dag een heerlijk verfrissende smoothie om mee te nemen naar school/werk. Let wel op: niet ontdooien en opnieuw invriezen. Gebruik hiervoor ofwel vers fruit, ofwel bevroren fruit dat zo de blender in kan, en dan onmiddelijk terug in de vriezer. Op die manier voorkom je bacterievorming, uitdroging en smaakverlies.

- Wil je een dikkere massa of koudere smoothies (als je vers fruit hebt gebruikt): voeg ijsklontjes toe. Ook kun je de mixvloeistof invriezen tot klontjes.

- Indien gewenst, voeg extra proteïne toe met poeder. Hiermee heb ik zelf geen ervaring, maar ik ga ervan uit dat dit een van de lekkerste manieren is om je supplement te nemen. Weet iemand misschien of je dit ook mag invriezen?

- Voor een gezellige vriendinnenavond of homeparty: smoothies op basis van vruchtensap met een scheut alcohol naar keuze. Drink met mate, je wilt je niet misselijk drinken met cocktails.. dat komt niet goed ;-)

- Maak smoothie-ijsjes. Dit heb ik net ontdekt en ik vind het geniaal! Je hebt enkel nog ijslolly-mallen nodig. Oh my, de mogelijkheden. Je kunt dan zelfs met kleurtjes en smaken werken in laagjes. Ook geweldig voor kinderen. Eventueel extra zoetstof (bijv. fructose) toevoegen om er een volwaardig toetje van te maken.


 - Experimenteer! (lees: google)


Wat zijn zoal mijn favo smoothies? Ten eerste gebruik ik vooral magere yoghurt (om de smoothie uit te balanceren qua voedingsstoffen). Verder hou ik van de combo banaan-aardbei, of banaan-ananas (banananas!).

Ik wacht niet tot de zomer om te genieten van deze heerlijkheden, integendeel.. het brengt de zomer naar mij!

1 februari 2012

The Challenge has begun!

Het is vandaag 1 februari.. De gevreesde dag dat ik geen geraffineerde suikers meer mag eten/drinken voor drie weken.
Nou ja, gevreesd.. Hoewel ik het er vorige week nog moeilijk mee had, ben ik nu behoorlijk klaar voor de uitdaging. Ik heb er zelfs een beetje zin in. De laatste dagen heb ik al wat meer gelet op mijn voeding zodat de schok niet te groot zou zijn. Maar gisteren om 23u00 (na het werk) heb ik een McFlurry met rolo en karameltopping genomen als symbolisch einde van die periode. En ik moet zeggen: het was lekker, maar halverwege voelde het niet meer juist aan. Ik had zoiets van: 'eigenlijk is het troep, en als ik het op heb, voel ik mezelf niet zo lekker.'

Zo meteen ga ik al het suikerrijke in de kasten ver weg opbergen, en daarna nog eens naar de biowinkel. In gewone supermarkten is het bijna onmogelijk om alle voeding te kopen zonder geraffineerde suikers. Blijkbaar kun je daar met ecocheques betalen. Eindelijk kunnen we ze dan eens gebruiken. Onze kasten zaten al vol met 100 oplaadbare batterijen en ledlampen van vorig jaar..

Naast voedingsalternatieven heb ik ook gemerkt dat afleiding een must is. Ik ben gelukkig al een tijdje behoorlijk actief. Sporten, Flylady (huishoudelijke opdrachten online), vaker familie bezoeken, opnieuw contact met goede vriendinnen van vroeger <3,.. Mijn leven heeft weer meer inhoud, en daar ga ik nu lekker mee verder. Ik durf zelfs zeggen dat het dankzij mijn workouts is dat ik het op andere vlakken van mijn leven beter doe. Hoewel sporten energie opslokt, krijg ik zoveel meer energie terug. Ik ben een pak gelukkiger, en ik begin alles op orde te krijgen.